Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

Pametni stanovi – visoka tehnologija radi za vas

pametni stanovi

Pametni stanovi odavno nisu stvar budućnosti. Na tržištu već postoje zgrade u kojima su primjenjene moderne tehnologije. Stanari u takvim stanovima uz pomoć aplikacija mogu upravljati različitim funkcijama i na daljinu. Odličan primjer pamtne zgrade je stambeno-poslovni objekat Kesten koji se gradi u naselju Donje mladice na vrlo atraktivnoj lokaciji.

Pametni stanovi želja su mnogih kupaca. Ušteda energije jedan je od njihovih osnovnih ciljeva. Koristeći tablete s aplikacijama u njima se regulišu mikroklima u stanu, spuštanje i dizanje roletni, uključivanje, isključivanje i podešavanje jačine svjetlosti, grijanje i hlađenje.

Sistem pametne kuće ili pametnog stana se može programirati i za dugoročan boravak van stana. Određenim se radnjama odnosno funkcijama može upravljati i u odsustvu. Kod povratka u stan, briga o tome jeste li ponijeli ključeve u pametnom stanu je stvar prošlosti. Jednostavnim otiskom prsta vrata se otvaraju.

Mnogi vlasnici postojećih stanova odlučuju se da automatizuju svoje do sada neautomatizovane stanove, odnosno da ih učine “pametnim”. Pametni stanovi omogućuju im viši standard življenja i olakšavaju svakodnevicu. Stan oslikava neke lične interese stanara, najčešće su to potrebe za automatskom rasvjetom, podešavanjem reletni, klima uređaj i ventilacija, ulaz u sam stan itd, sve se može programirati i podesiti u skladu sa ličnim potrebama stanara.

Pametni stan u svakoj prostoriji ima jedan tablet, a centralni sistem upravljanja u pametnom stanu unutar zgrade u kojoj nisu primjenjene modern tehnologije, za razliku od pametne zgrade, skriva se najčešće iza vrata ormara unutar stana.

Putem aplikacije na tabletu upravlja se i sistemom videonadzora. Aplikacije pametnih telefona mogu usmjeravati i rad usisavača robota. Za pokretanje sistema, osim pritiska prstom na aplikacije tableta, biće dovoljne i glasovne naredbe. U principu, poenta je u povećanju kvaliteta života i praktičnosti. Vaš stan vas može ujutru probuditi, mogu da se dižu roletne same, da se pokreće muzika ili kad dolazite u stan, možete ukljkučiti klima uređaj da vas dočeka hladan stan, ili ventilaciju i tako dalje.

A za udobnošću i sigurnošću u vlastitom stanu svi žude, sada više nego ikada. Moderna tehnologija čini nam ih dostupnijima. Takođe, ubrzani ritam života često ne ostavlja puno prostora za brigu oko stana. Zato su tu pametni stanovi ili kuće koji dio te brige preuzimaju i čine našu svakodnevicu ljepšom.

Leave a comment