Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

Zašto energetska efikasnost zgrade treba da bude ključan faktor u izboru stana

fasada_1

Došlo je vrijeme da se preselite i krenuli ste u potragu za stanom. Prvo što gledate jeste da li vam odgovara lokacija, a potom kvadratura i organizacija prostora, pogled kroz prozor, blizina neophodnih sadržaja… Međutim, ono što mnogi zanemaruju kod odabira stana jeste energetska efikasnost, nesvjesni da pogrešan izbor može sa godinama da se pokaže kao potpuno promašena investicija.

S obzirom na to da je danas ljeto nemoguće zamisliti bez klima-uređaja, a sve više se priča i o uvođenju grijanja po utrošku, jasno je da stara gradnja nikako nije dobra ideja. Fasade starih zgrada nikako ne ispunjavaju savremene standarde energetske efikasnosti, a štokovi vrata, terasa i prozora odavno su prestali da dihtuju kako bi trebalo, pa se sa ulice u sobama čuje i najmanji šum.

Takođe, i kod novih stanova ili stanova u izgradnji, nije svejedno za kog investitora ćete se opredijeliti, jer mnogi štede na materijalima, tako da prve probleme s bukom i održavanjem optimalne temperature u stanu možete da očekujete odmah po kupovini nekretnine.

Odličan primjer kvalitetne gradnje u skladu sa savremenim standardima je stambeno-poslovni objekat Kesten. U pitanju je stambena lamela u atraktivnom naselju Donje mladice, projektovana je u visokom energetskom razredu, čime je obezbjeđena manja potrošnja energije nego što se zahtjeva prema trenutno važećim propisima.

Termoizolacija fasadnih zidova i zidova između stanova i negrijanog stubišta izvodi se od mineralne vune, a termoizolacija stropova i podova, kao i dijela fasadnih zidova prizemlja izvedena je  u skladu sa zahtjevima energetske efikasnosti i protivpožarne zaštite.

Zahvaljujući perspektivnoj i dobroj lokaciji, ali i kvalitetnoj zvučnoj izolaciji stambeno-poslovni objekat Kesten stanarima obezbeđuje mir i tišinu već od kasnih popodnevnih sati.

Spoljna stolarija ove zgrade zadovoljava stroge standarde energetske efikasnosti. projektovani su visokokvalitetni alu profili, koji decenijama pružaju aktivnu zaštitu od spoljnih temperaturnih ekstrema i sprječavaju uticaj vjetra na unutrašnjost objekta. Fasadni prozori i vrata zastakljeni su dvoslojnim staklima i od spojnih uticaja zaštićeni aluminijumskim žaluzinama jednog od najpoznatijih proizvođača zastora na tržištu.

Stambeno-poslovni objekat Kesten sastoji se od prizemlja u kom pored zajedničkih prostorija postoje jedna garaža površine 24 m², dva poslovna prostora, veći površine 185 m² i manji površine 81 m². Dalje, osim prizemlja postoje tri tipične etaže sa po šest stanova površina približno 46 m², 47 m², 49 m², 51 m², 60 m² i 62 m². Četvrti sprat je povučena etaža, a sadrži jedan manji stan površine 42 m² i dva velika stana površine oko 133 m² i 167 m². Svi stanovi opremljeni su hrastovim parketom, granitnom keramikom,  kvalitenim sanitarijama, prekidačima, kao i brendiranim slavinama i baterijama.

Osnovni cilj investitora stambeno-poslovnog objekta  Kesten bio je da za buduće stanare stvori što funkcionalniji i praktičniji životni ambijent, sa naglaskom na kvalitet i čuvanje energije, kako bi u ovoj zgradi stasalo i život provelo nekoliko generacija.